Films en seriesFilms en series

Sean Connery


De man die James Bond tot een succes maakte — en de rol die Sean Connery wereldfaam bezorgde. Tot vandaag de dag is Sean Connery voor velen nog steeds dé nummer één James Bond. Maar de liefde voor Bond ligt voor Connery in een ver verleden. De aandacht voor iedere nieuwe Bond-film waarin hij speelde nam zulke hysterische vormen aan, dat hij een hekel aan de geheim agent begon te krijgen. Alhoewel na zijn aftreden is Connery tot tweemaal teruggekeerd naar de spion die hem beroemd maakte...

Being a Scot


Sean Connery als zeesoldaat
Thomas Sean Connery wordt geboren op 25 augustus 1930 in het Schotse Edinburgh. Zijn ouders hebben het niet breed en de jonge Thomas Connery doet het niet goed op school. Op zijn dertiende verlaat hij de schoolbanken om vervolgens allerhande klusjes aan te nemen, van melkboer tot polijster van doodkisten. Vervolgens sluit hij zich voor korte tijd aan bij de marine, waar hij na enkele jaren weer vertrekt met een maagzweer.

Een ommekeer in zijn leven komt als Connery deelneemt aan de Mr. Universe-verkiezing in 1953. Hij eindigt daar als derde, maar misschien wel belangrijker is dat hij zijn eerste rol in een toneelstuk krijgt toegewezen.


Mr. Universe-verkiezing 1953

Another Time, Another Place (1958)
Dit brengt hem vervolgens onder de aandacht van filmmakers en al gauw speelt hij in filmproducties als Another Time, Another Place (1958), Darby O’Gill and the Little People (1959) en The Longest Day (1962). Inmiddels is hij opgemerkt door Albert R. Broccoli en Harry Saltzman die bezig zijn met de eerste film rond Ian Flemings geheim agent James Bond. Vooral Broccoli’s vrouw Dana ziet wel wat in de stoere Schot, en ze blijkt niet de enige die Connery aantrekkelijk vindt. Toch is er één persoon die minder enthousiast over hem is...

Het succes van 007 


Ian Fleming, Bonds geestelijk vader, vindt de keuze van Broccoli en Saltzman maar niets. Fleming heeft liever een gentleman als David Niven in de rol van Bond en niet die lompe krachtpatser. Maar de schrijver verandert zijn mening snel als hij de eerste beelden van Dr. No (1962) te zien krijgt. Fleming besluit daarop om Bond in de boeken zelfs een Schotse achtergrond te geven.

1962: Sean Connery met producent Albert R. Broccoli, Bond-auteur Ian Fleming en producent Harry Saltzman

Niet alleen Fleming is overtuigd van de Bond van Connery, ook het bioscooppubliek blijkt geen genoeg van hem te kunnen krijgen. De eerste Bond-film is een groot succes, gevolgd door een nog hogere opbrengst voor From Russia with Love (1963) om vervolgens met Goldfinger (1964) een totale Bond-manie te ontketenen.

Met Ursula Andress in Dr. No (1962)

Met Lotte Lenya in From Russia with Love (1963)

Met Gert Fröbe in Goldfinger (1964)

Connery kan niet meer stuk en de filmmakers filmen stug door. De vierde film in de reeks, Thunderball (1965), belooft nog grootser van opzet te worden, en opnieuw is het bioscooppubliek niet te stuiten.

Sean Connery, die inmiddels een wereldster van formaat is geworden, is iets minder enthousiast over zijn alter ego. Overal waar hij komt, wordt hij geconfronteerd met James Bond. Wanneer hij voor de opnames van You Only Live Twice (1967) tot op het toilet wordt achtervolgd door fotografen, vindt hij het welletjes. Hij speelt Bond in deze vijfde film op de automatische piloot en besluit er daarna mee te stoppen.

Thunderball (1965)

Met Donald Pleasence in You Only Live Twice (1967)

Voor altijd James Bond


Door zijn populariteit als James Bond is het voor Connery moeilijk om andere goede rollen te krijgen. Nadat George Lazenby zonder al te veel succes de rol van Bond één keer heeft overgenomen in On Her Majesty’s Secret Service (1969), wordt Connery voor een toentertijd recordbedrag van 1,2 miljoen dollar nog één Bond-film aangeboden.

Connery hapt toe en speelt met zichtbaar gemak en plezier in Diamonds Are Forever (1971). Dit is de Bond die het publiek graag ziet, het maakt de toeschouwer blijkbaar niet veel uit dat de film voornamelijk uit grappen en grollen bestaat. Ook is dit gelijk een prima opmaat voor opvolger Roger Moore. Want Connery laat het er nu écht bij.

Tegenover Charles Gray in Diamonds Are Forever (1971)

Zeg nooit nooit


De jaren zeventig brengen Connery een aantal hoogtepunten na zijn Bond-carrière. Zo speelt hij prachtige rollen in The Wind and the Lion, The Man Who Would Be King (beide 1975), een Robin Hood op leeftijd in Robin and Marian (1976) en in A Bridge Too Far (1977) over de Slag om Arnhem.

Connery lijkt het 007-personage van zich te hebben afgeschud. Tot daar begin jaren tachtig opnieuw een bedrag met ‘zes nullen’ om de hoek komt kijken en de Schot zwicht: ditmaal voor de rol van James Bond in de film Warhead, een remake van Thunderball door een concurrerende filmmaatschappij. De film wordt al gauw omgedoopt tot Never Say Never Again, omdat Connery had gezworen nooit meer in de huid van Bond te kruipen. Zeg nooit nooit.

Never Say Never Again (1983)
Never Say Never Again is een bescheiden succes voor Connery. In datzelfde jaar (1983) moet hij het opnemen tegen de officiële Bond: Roger Moore in Octopussy. Ondanks dat de makers van de verschillende Bond-films denken het tegen elkaar op te moeten nemen, vindt de bioscoopbezoeker het wel prima, die heeft twee Bond-films in één jaar.

Nog even is er sprake van een vervolg op Never Say Never Again, maar Connery houdt het voor gezien en richt zich op rollen die beter bij zijn leeftijd passen. Zie daar Highlander, The Name of the Rose (beide 1986), The Untouchables (1987) waarvoor hij een Oscar ontvangt en Indiana Jones and the Last Crusade (1989).


Een imposante filmcarrière


The Rock (1996)
Vanaf de jaren negentig kabbelt Connery’s carrière gematigd verder met films als The Hunt for Red October (1990), The Russia House (1990), Medicine Man (1992), Rising Sun (1993), Just Cause (1995), First Knight (1995), The Rock (1996), The Avengers (1998), Entrapment (1999) en Finding Forrester (2000) en kan hij vooral bogen op een imposante filmloopbaan. Mogelijk interessante filmrollen in The Matrix en The Lord of the Rings wijst hij af.

Na het teleurstellende The League of Extraordinary Gentlemen (2003) besluit de beroemdste Schot van de twintigste eeuw dat het mooi is geweest en kondigt hij aan met pensioen te gaan. Zelfs Steven Spielberg kan hem niet overhalen uit zijn luie stoel te komen voor de vierde Indiana Jones-film in 2008.

The League of Extraordinary Gentlemen (2003)

Een klein klusje waarvoor hij alleen zijn stem hoeft te lenen, wil Connery nog best aanpakken. Zoals hij in 2005 onder meer doet voor de videogame From Russia with Love. Als de zoveelste keer opnieuw in de rol van James Bond. En in 2006 en 2011 als titelfiguur in de korte animatiefilms rond Sir Billi the Vet.

Persoonlijk


Sean Connery trouwde twee keer. Met Diane Cilento (van 1962 tot 1973) en met Micheline Roquebrune (sinds 1975). Met Cilento heeft hij een zoon: acteur en regisseur Jason Connery (1963).

In 2000 wordt Sean Connery door koningin Elisabeth II van Engeland geridderd voor zijn verdiensten voor de Britse filmindustrie. Sindsdien gaat hij door het leven als ‘Sir Sean Connery’.


Sir Sean Connery

Deze onderscheiding heeft lang op zich laten wachten, omdat Connery nooit onder stoelen of banken heeft geschoven zich in te zetten voor een onafhankelijk Schotland. Hij was lid van de Scottish National Party en de oude Schot heeft altijd de hoop gehouden dat zijn geboorteland zich gedurende zijn leven onafhankelijk mag noemen.

In augustus 2008 is Connery’s biografie Being a Scot verschenen.


Tijdens zijn tachtigste verjaardag in augustus 2010 maakt Sean Connery bekend te stoppen met acteren. En in april 2011 laat hij weten ook geen publieke optredens meer te zullen doen.
Nog geregeld was hij te zien in het publiek tijdens een tennistoernooi als U.S. Open, Wimbledon of Roland Garros.

Op 31 oktober 2020 overlijdt Sean Connery op 90-jarige leeftijd in zijn slaap. Hij leed al jaren aan dementie, iets wat tot aan zijn dood voor het publiek verborgen werd gehouden.

Met kleindochter Saskia in augustus 2018

De Bond-films met Sean Connery


1962 — Dr. No
1963 — From Russia with Love
1964 — Goldfinger
1965 — Thunderball
1967 — You Only Live Twice
1971 — Diamonds Are Forever
1983 — Never Say Never Again (onofficieel)


Overige informatie


Alle berichten op Bond Blog over Sean Connery
Website Sean Connery

© Bond Blog 2009 — 2024
Alle fotorechten voorbehouden aan Danjaq LLC. / Eon Productions, United Artists Co., MGM Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox Home Entertainment, Sony Pictures Inc., Universal Pictures